Tüm siparişlerde ücretsiz teslimat! - Vade Farksız 3 Taksit İmkanı
Bir nevi halı çeşidi olan kilim, çok eski zamanlardan bu yana Türk evlerinde sıklıkla kullanılmıştır. Evin hemen hemen her noktasında kullanılan kilim, hem el dokuması hem de fabrika dokuması olarak üretilebilir. Farklı malzemelerden üretilen kilimler, hemen hemen her ev dekorasyonu ile uyumludur. Genellikle daha sıcak dönemde kullanılan kilimler günümüzde her mevsimde tercih ediliyor.
Türk Kültüründe Kilimin Önemi
Türk kültüründe kilimler oldukça köklü bir tarihe sahip. Türk kültürünün önemli ögelerinden biri olan kilim, göçebe dönemden bu güne her daim kullanılmıştır. Göçebelik döneminde çadırların zeminini korumak için kullanılan kilimler, ilerleyen yüzyıllarda sanatsal parçalar olarak da görülmüştür.
İlerleyen yüzyıllarda kilim dokumak, Türk kültürünün önemli bir parçası haline gelmiştir. Hatta dokunan kilimler Türk kültürünün üretmiş olduğu sanat eserleri olarak sayılmaktadır. Yaygın bir inanışa göre de dokunan kilimlerin dokumacısının o anki hislerini ve duygularını yansıttığı dile getirilmektedir.
Ayrıca Türklerin Anadolu’ya yerleşmesi ile kilimler Akdeniz çevresindeki birçok ülkeye de yayıldı. Daha ilerleyen zamanlarda ise kilim Türklerin önemli ekonomik metalarından biri olarak önemini korumuştur.
Kilim Modelleri Nelerdir?
Kilimler ölçülerine,şekillerine ve üretildikleri hammaddelere göre farklı model seçeneklerine sahiptir. Kilim modelleri arasında el dokuma kilim oldukça değerli sayılır. Özel el işçiliğinin olduğu bu kilimlerde desenler ön plana çıkmaktadır. El dokuma kilimler boyutlarına, dokunduğu ipin kalitesine ve diğer değişkenlere bağlı olarak fiyatta değişkenliğe sahiptir.
Kilimlerin sahip olduğu renk ve desen çeşitliliği de modeller arasında belirleyici bir etkiye sahiptir. Kilim motiflerinde geleneksel çizgilerin yanı sıra son dönemlerde daha modern görünüme sahip kilimler de dikkat çekiyor.
Kilimin nerede kullanıldığı da yine modeller arasında farklılığa neden olmaktadır. Evin farklı bölümleri için bu alana uygun kilim bulunmaktadır. Örneğin, mutfak kilimi farklı boyuttaki mutfaklar için uygundur.
Kilim ve Halı Farkları Nelerdir?
Ev tekstilinde hem halı hem de kilim sıkça tercih ediliyor. Ancak halı ve kilim arasında belirgin farklar bulunuyor. Bu farklar şöyle sıralanabilir;
- Halı ve kilim farklı dokuma teknikleri ile üretilir
Halılar genellikle düğümlerle yapılan bir dokuma tekniği kullanılarak üretilirken, kilimler ise düğümsüz bir dokuma tekniği kullanılarak üretilir. Bu nedenle kilimler daha düz bir yapıya sahiptir.
- Halı ve kilimler aynı malzemeden üretilmez
Halılar genellikle daha kalın ve dayanıklı ipliklerden dokunur. Kilim dokumada ise daha hafif ve ince iplikler kullanılır.
- Halı ve kilim farklı yerlerde kullanılabilir
Halı genellikle salonlarda ve oturma odalarında kullanılır. Zeminin daha fazla örtülmesi için halı iyi bir seçenek olarak öne çıkıyor. Kilim ise daha dar alanlar için uygun olabilir. Ayrıca masa örtüsü ve duvar süsü olarak da kullanılan küçük kilimler bulunuyor.
Kilim En Çok Nerelerde Kullanılır?
Evlerin hemen hemen her noktasında kullanılan kilimler, genellikle zemin örtüsü olarak evin herhangi bir noktasında tercih edilebilir.
Özellikle mutfak ve küçük odalarda tercih edilen kilim halı modelleri bulunduğu ortama şıklık katabilir. Ayrıca koridorlara kullanabileceğiniz yolluk kilim modelleri de sıkça tercih ediliyor.
Ayrıca dış mekanlar için kilim iyi bir tercih olabilir. Özellikle balkon ve teraslarda kilim kullanarak dış mekanınızın düzenini ve estetik görünmesini sağlayabilirsiniz.
Sevilen kilim modellerinden satın almak için hemen linke tıklayın, ölçü ve stiller hakkında bilgi sahibi olun.