Kedili Evler İçin Doğru Halı Seçimi

Kedili Evler İçin Doğru Halı Seçimi

    Evcil hayvanlar birçok insan için büyük bir mutluluk sağlayıcısı ve hatta yol arkadaşı. Ancak bir evcil hayvana sahip olmak ve onunla aynı evi paylaşmak ise ev düzeninde değişiklik yapmanıza gerek olabilir.


     Özellikle evinizde kedi veya köpeğiniz varsa ev eşyalarınızı evcil dostlarınıza uygun bir şekilde düzenlemeniz gerekebilir. Ev eşyalarını tırmalama özellikleri ile bilinen kediler, mobilya ve halılara tırnakları ile zarar verebilir. 

    Kediler Neden Halı Tırmalar?

    Kediler kendi vücut bakımlarına yüksek derecede önem veren canlıların başında geliyor. Özellikle tırnaklarını belirli aralarda bileme ihtiyacı hissederler. Kediler neden halı tırmalar sorusunun cevabı şu şekilde verilebilir;


    • Egzersiz ihtiyacı: Kediler aktif canlılardır. Özellikle ev içinde kısıtlı bir alanda kaldıkları için enerjilerini çeşitli şekillerde atmaya çalışırlar. Halı ve mobilyaları tırmalayarak enerjilerini atabilirler.
    • Bölge belirleme: Kediler bölge belirlemeye düşkün canlılardır. Hem erkek hem de dişi kediler bölge belirlemek amacıyla çeşitli hareketler yapabilir. Ev içindeki eşyaları özellikle de halıları tırmalayarak bölgelerini belli edebilir.
    •  Stres azaltma: Kediler, tırmalama yoluyla streslerini azaltabilirler. Bu davranış, onların rahatlamasına ve sakinleşmesine yardımcı olur.

    Kedili Bir Evde Hangi Halı Modelleri Tercih Edilebilir?

    Evinizde bir kediniz bulunuyorsa halı seçiminde iki temel durumu göz önünde bulundurmanız gerekiyor. İlk olarak kedinizin tırnaklarıyla zarar veremeyeceği bir halı modeli seçimi yapılması gerekiyor. Ayrıca kediler tüy döken canlılar olduğu için tüy tutmayan bir halı modeli iyi bir tercih olabilir.


  • Dayanıklı Halı Modelleri

  • Evinizde kedi bulunuyorsa seçeceğiniz halının dayanıklı olması gerekiyor. Özellikle dokuma ve yün halılar kedilerin kolaylıkla tırnaklarını geçirebildiği halılar olduğu için bu halı modelleri yerine sentetik ipli ve sert dokulu halılar tercih edilebilir. Örneğin, dijital baskı halılar dayanıklı bir yapıya sahiptir. 

  • Kolay Temizlenebilir Halı Modelleri

  • Evinizde kedi bulunuyorsa halınızın tüy tutmaz bir özelliğe sahip olması gerekiyor. Kediler yılın belirli dönemlerinde tüy dökerler. Bu yüzden kedi bulunan bir evdeki halının tüy tutmaz veya kolay temizlenebilir özelliğe sahip olması gerekiyor. Makine halı modellerinin bazıları tüy tutmaz veya kolay temizlenebilir özelliğe sahiptir. 

  • Renk ve Desen

  • Her ne kadar tüy tutmaz veya kolay temizlenebilir bir halıya sahip olsanız bile doğru renk ve desen seçimi kedinin tüylerinin halı üzerinde görünür olmasını engeller. Bol desenli halı modelleri kedi tüylerini halının üzerinde görünmesine engel olabilir. Ayrıca kedinizin tüy rengine göre de halı rengi seçimi yapabilirsiniz. 

    En Az Tüy Tutan Halı Modelleri Nelerdir?

    Kedi beslenen evlerde az tüy tutan modeller halı seçiminde önemli bir yere sahiptir. Kedi tüyünü en az tutan veya tutmayan halıların genel özellikleri düz bir dokuya ve kısa tüylü olmalarıdır. Kedi tüyünü en az tutan halı modelleri şöyle sıralanabilir;


    • Kilim Halılar: Kilim halılar, ince ve düz bir dokuya sahiptir. Bu yüzden kedilerin tüylerinin yüzeylerine yapışmasını önler. Ayrıca, kilim halıların genellikle düşük tüy tutma özelliği vardır. Kilim tarzı halılar kolaylıkla da temizlenebilir. 
    • Makine Halılar: Makine halıları düşük statik elektrik birikimine sahip olup, tüy tutmayı azaltır. Ayrıca, polyesterden üretilen makine halıları kolay temizlenebilir özelliğe de sahiptir.

    Tüylü Halı Nasıl Yıkanır?

    Eğer evinizdeki halıda kedi tüyü bulunuyorsa temizlik için yapabileceğiniz bazı işlemler bulunuyor. Tüylü halı nasıl yıkanır sorusunun cevabı ise şu şekilde verilebilir;


    • Halınızı yıkamadan önce mutlaka süpürge ile tüyleri temizlemeye çalışın. Süpürge ile yaptığınız ön temizlik yıkama sırasında size kolaylık sunacaktır.
    • Sonrasında tüy bulunuyorsa ıslak bir nemli bez ile halının üzerinden tüyleri alınız. 
    • Daha sonrasında orta yumuşak bir yapıya sahip bir bez ile halınızı yıkayabilirsiniz.

    Kedili evler için uygun halı modellerini incelemek için linke tıklayabilir, model ve fiyatlar hakkında bilgi alabilirsiniz.