Evde Halı Nasıl Temizlenir? Temizlerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Evde Halı Nasıl Temizlenir? Temizlerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

    Halı yıkama ve temizliği, periyodik ev temizliğinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Özellikle gün boyunca sık kullanılan odalardaki halılar birçok tozu ve kiri içlerinde tutmaktadır.


     Bu yüzden halının periyodik olarak temizlenmesi ve belli zamanlarda halının yıkanması evinizin ve halınızın daha temiz görünmesine imkan sağlayacaktır. Ancak halı temizliğinde dikkat edilmesi gereken bazı detaylar bulunuyor. Bu detaylara dikkat ederek halınızın ömrünü uzatabilirsiniz. 

    Evde Halı Temizlerken Nelere Dikkat Edilmeli?

    Halı temizliği, ev temizliğinin önemli bir parçasıdır. Halı temizliği periyodik ev temizliğinizin içine dahil edilebilir. Ayrıca dönemsel olarak halınızı evde yıkama yoluyla da kolaylıkla temizleyebilirsiniz. Evde halı temizleme yöntemlerinde dikkat etmeniz gerekenler şöyle sıralanıyor;


  • Süpürgeyi Kullanmayı İhmal Etmeyin
  • Toz ve gevşek toprak parçacıklarının halı telleri üzerinde kalmasına izin vermek, halının mat görünmesine ve koku tutmasına neden olur ve sonunda halı tabanını ve tellerini zayıflatır. Güçlü emiş gücüne sahip bir elektrikli süpürge kullanmak ve bunu sıklıkla yapmak halıyı temizlemenin en iyi yoludur.


  • Halının Lekelerini Çıkaracak Uygun Deterjanlar Alın
  • Halınızda bir leke veya inatçı bir kir bulunuyorsa mutlaka buna uygun bir kimyasal kullanmanız gerekiyor. Eğer halınızın üzerine herhangi birşey dökülürse mutlaka kağıt peçete veya kuru bir bez ile müdahale edin. Zor lekeler için uygun halı temizlik malzemeleri kullanmayı ihmal etmeyin. 


  • Halınızı Açık Alanda Kurutun
  • Halı temizleme evde kolaylıkla yapılacak bir işlem. Ancak bu işlem sonrasında nemli olan halınızı mümkünse açık alanda kurutmaya alınız. Kapalı alanda halıyı kurutmak, halıda küf ve mantar oluşmasına neden olabilir. Bu yüzden temizlik sonrasında mutlaka halınızı balkon veya terasınızda kurutun. 


  • Evcil Hayvanınız Bulunuyorsa Halı Temizliğine Ekstra Dikkat Ediniz
  • Eğer bir evcil hayvan sahibiyseniz, halılarınız çok daha hızlı bir şekilde kirlenecektir. Ayrıca yavru köpek ve kediler halılarınızın üzerine tuvalet eğitimi boyunca çiş yapabilir. Bu yüzden evcil hayvanlı evde halı bakımı çok daha önemli bir yere sahiptir. Halınızı günlük olarak süpürmeli ve halı temizliğine yüksek önem göstermeniz gerekiyor. 

    Evde Halı Yıkanır mı?

    Dönemsel halı temizliğinde oldukça önemli olan halı yıkama elbette evde de yapılabilir. Ancak evde halı temizliğini yapabilmek için uygun bir ortamınızın olması gerekiyor. Evde halı temizliği halının boyutuna ve türüne bağlı olarak ortalama yarım saat ile bir saat arasında tamamlanabilir. 


    Ayrıca her bir halının yıkanma tarzı da farklıdır. Örneğin, bazı halılar çamaşır makinesinde kolaylıkla temizlenebilirken bazı halılar sadece el ile temizlenmelidir. Ayrıca evde halı yıkama sonrasında mutlaka halınızı kurutabileceğiniz bir açık alan olmalıdır. 

    Halı Kuru Temizleme Yöntemi Nedir?

    Halı temizliği için klasik yıkama yöntemlerinin yanı sıra kuru temizleme yöntemi de son dönemde sıklıkla tercih edilmektedir. Özel halı temizleme solüsyonları ile su kullanmadan halınızın temizliğini gerçekleştirebilirsiniz.


     Halı kuru temizleme ile su kullanmadan temizlenmesi gereken halılarınızı kolay bir şekilde temizleyebilir. Halılarınızın rengini ve dokusunu kaybetmesini önleyebilirsiniz.

    Evde Halı Yıkarken Hangi Temizlik Malzemeleri Kullanılmalı?

    Evde halı yıkarken seçeceğiniz temizlik malzemesi de oldukça önemlidir. Her bir halının modeline bağlı olarak temizlik şekli farklı olabilir. Bu yüzden halı için temizlik malzemesi seçiminde halınızın ihtiyacını mutlaka göz önünde bulundurmalısınız. 


    Evde kolay halı yıkama için kullanabileceğiniz bazı temizlik malzemeleri şu şekilde sıralanabilir;


    • Özel halı şampuanları
    • Halı yumuşatıcıları
    • Halı için uygun sabun

    Bu malzemeler dışında halınızın dokusuna ve rengine zarar verebilecek deterjan veya sabunları kullanmanız önerilmemektedir. Ayrıca özel formüllerle hazırlanmış doğal ürünler de halı temizliğinde tercih edilebilir. 


    Halı modelleri hakkında daha fazla bilgi almak için linke tıklayabilir, eviniz için uygun halı modelleri arasından seçim yapabilirsiniz.